Adi's Blog

Cel mai genial blog

Despre moralitate

Posted by Adi pe Martie 26, 2010

Exista unii oameni care incearca sa impace capra si varza: pe de o parte se considera crestini (probabil intr-o ingemanare bolnava cu „mandria” de a fi roman), pe de alta, vor sa fie in pas cu moda si in domeniul stiintific. Astfel, acestia par a nu avea vreo problema in a considera ca Dumnezeu a creat Universul in urma cu 20 miliarde de ani, in 6 ere anumite, dupa care acum este in a 7a era, in care se odihneste si lasa evolutia si omul de capul lor. Eu cred ca aceasta pozitie este cea mai subreda din toate punctele posibile de vedere.
In primul rand, trebuie sa faca fata tuturor obiectiilor impotriva teoriei evolutiei 1,2,3.
Aceasta credinta in „evolutie dirijata” este o forma agravanta de lene intelectuala: Cel care o adopta se considera la adapost din ambele parti: se da si crestin si om modern in egala masura, tanand sus si tare „calea de mijloc”. Acest gen de om nu este in stare sa creada cu tarie in anumite idei, motiv pentru care imbraca mai multe concepte din mai multe sisteme, dar nu face niciun efort pentru a le compatibiliza… ceea ce oricum este imposibil.
Nu in ultimul rand, tin sa adaug: daca Dumnezeu ar fi facut lumea materiala sa evolueze, atunci cum ramane cu lumea spirituala?
Apoi, acestia trebuie sa faca fata obiectiilor ateiste, care insa nu merita mentionate.
Daca eu as fi crezut asta, mi-ar fi sarit in cap, pe de o parte, Jannes, care zice ca oamenii care cred in evolutie si in Dumnezeu sunt prosti, iar, pe de alta, Tiago, acuzandu-ma ca cred in „God of the gaps”.
Intreb si eu: daca tu ai fi Dumnezeu si ti-ai propune sa faci un univers si omenirea, cum ai proceda? Varianta 1: te apuci sa scrii miliarde de linii de cod sa proiectezi un sistem care sa se dezvolte singur (unora li se pare ca asta aduce a „eleganta”), apoi sa astepti miliarde de ani (timp in care nu iti aduce nimeni nicio rugaciune macar) sa apara fiinta inteligenta care sa descopere… ce? Ca Dumnezeu a facut lumea, dar nu are nicio legatura cu aceasta. Sau varianta 2: pur si simplu il creezi (deoarece nu ai problema resurselor), apoi il decorezi ca pe un pom de Craciun. Care varianta este mai „filosofically appealing”?
Dar sa revin la tema articolului – prezentarea unor idei originale asupra conceptului de moralitate.
In asemenea contexte am auzit ce nu-mi pot crede ochilor ca am citit!
„Comportament altruist la cimpanzei”
Este pur si simplu penibil cum anumiti handicapati evolutionisti isi imagineaza ca au descoperit apa calda. Este cea mai jenanta prostie: ce vezi, un cimpanzeu isi imparte banana cu alt cimpanzeu…concluzia: cimpanzeul este altruist. Altruist inseamna generos-dezinteresat. Hai sa zicem ca generos este o calitate care se poate deduce doar prin observatie: un cimpanzeu generos. Dar cum putem banui cimpanzeul de a nu avea niciun interes? Evolutionistii stiu cel mai bine ce gandesc cimpanzeii, pentru ca sunt la fel de destepti ca ei!
Atata vreme cat iti lipseste un volum necesar de cunostinte – intentionalitatea actului, atunci cum poti face o judecata atat de „de valoare” despre un simplu act – care ar fi trebuit interpretat corect ca „un cimpanzeu generos”. Evolutionistii incearca sa treaca elefantul cu barca: generos->altruist->moral.
Dar nu e deloc posibil. Moralitatea nu trebuie neaparat definita transcendent. Chiar ajuta mai putin daca o postulam ca „ceva cu care ne nastem”. Pentru ca, in acest fel, evolutionistii pot sari repede ca e rezultatul „evolutiei”. Dar moralitatea este rezultatul pur al ratiunii. Oamenii ar putea, teoretic, fi morali si in afara moralitatii inspirate de religie, deoarece toti au primit nondiscriminatoriu darul ratiunii (in stransa legatura cu constiinta). Dar nu sunt, deoarece acesti oameni traiesc intr-o societate corupta. Tin sa repet ca aceasta este viziunea mea despre pacatul originar.
De aceea au nevoie de gratia lui Dumnezeu, pentru a-i izbavi de „viata in lume”, sursa pacatului perpetuu. In aceasta lumina prinde sens si monasticismul. Era pana acum greu sa explici de ce calugarii nu sunt niste tampiti care fug de lume, ca sa slujeasca lui Dumnezeu, cand, de fapt, nicaieri Dumnezeu nu a recomandat cuiva sa se refugieze in afara societatii. Monastii sunt, astfel inteles, cei mai rationali oameni, care traiesc idealul de moralitate, cat mai departe de sursa de imoralitate. Sper!
Deci, revenind, moralitatea este produsul pur al ratiunii, care urmareste binele intregii omeniri. Omul, spre deosebire de orice animal, cat de inteligent, are gandirea de asemenea natura incat sa se vada din perspectiva, cu locul sau in istorie si in umanitate. Desigur, majoritatea oamenilor aleg sa traiasca „in societate”, ignorand aceasta facilitate a gandirii lor, ceea ce nu are niciun fel de caracter religios.
Exista niste relicve la unii de genul „ce las posteritatii” sau „fac copii sa imi poarte numele”, insa asa ceva sunt de competenta tampitilor.
Desigur, as putea fi acuzat ca judec din perspectiva utilitarista spre socialista si recunosc: dar faptul ca mi se poate aplica o emblema ideologica nu inseamna ca nu am dreptate. Pur si simplu inseamna ca au mai existat alti oameni care au gandit ca mine (Kant, J.S. Mill, Buddha) si care ocupa un anumit loc in istorie.
Este aici cazul de amintit cand s-a dus Sarkozi la nigerieni sau nu mai stiu unde si le-a zis ca cauza pentru care Africa este in saracie este ca omul african nu a intrat suficient in istorie. Si a starnit antipatia si huiduielile tuturor. Se traduce, practic, prin faptul ca omul african nu ar fi evoluat prea departe de stadiul de maimuta, desi nu il acuz pe Sarkozi ca a urmarit sa jigneasca pe nimeni. Daca africanii nu au fost capabili sa progreseze (atentie! nu am zis sa „evolueze”), asta inseamna ca au ramas la stadiul preocuparilor animalice – ceva nedemn de consemnat in istoria umanitatii!
Desigur, in sensul discutiei, nu implica ca africanii sunt lipsiti automat de moralitate.
Pentru ca oamenii au si o fire „animala”, deoarece, cum am stabilit anterior impartasesc conditii de viata similare cu animalele – e normal sa dezvolte caracteristici similare. Este obfuscant cum evolutionistii isi insusesc (fura) toti termenii (progres, dezvoltare, variatie) in sensul darwinismului!
Animalele pur si simplu nu au gandirea de asemenea natura, le lipseste categoria intelectuala a moralitatii! Moralitatea nu poate „evolua” nu doar pentru ca nu aduce niciun avantaj evolutiv, ci pentru ca este imposibil pentru animal sa o conceapa, sa o inteleaga si sa actioneze in conformitate cu ea. Desigur, animalele pot avea acte compatibile cu morala, dar intamplator! Asadar actul cimpanzeului este intamplator generos, nu ne putem permite luxul fals a numi cimpanzeul respectiv ca generos, cu atat mai putin altruist!
Si, btw, similar rezulta si ocurenta codurilor morale etc. la populatii neimportante dpdv religios. Sunt convins ca, in conditiile in care un grup de oameni se dezvolta armonios dpdv economic si ecologic, nu este supus unor presiuni concurentiale-vitale din partea altor grupuri de oameni, acel grup va construi o civilizatie, nu canibalism!
Si, wtf, daca moralitatea ar fi „evoluat”, implicit suferind modificari (chipurile pozitive, deoarece au condus la suprematia omului), atunci ce ne impiedica pur si simplu sa renuntam la ea in mod complet? Omul este acum stapanul absolut al planetei si nu mai are niciun impuls pentru a „evolua”. Deci am putea pur si simplu renunta la orice forma de moralitate, deoarece, la stadiul actual de dezvoltare al umanitatii, ar fi practic inutila! Daca moralitatea ne-a fost pana acum necesara in evolutie, insa acum nu mai evoluam, atunci pare foarte logic sa renuntam complet la moralitate!
Si iata si propunerea mea cum: putem eradica complet populatia din Africa, pentru inceput. Oricum n-au evoluat atat de departe incat sa le purtam vreo recunostinta pentru ca acum omul este stapanul absolut al planetei. Mai salvam cateva zeci de ani planeta de suprapopulare, daca scade brusc populatia cu 1 miliard. Resurse ale subsolului… cacalau! Spatiu vital… ultracacalau! Si putem incepe, in mod subtil, prin a-i sclavagi. Dar „bine” ca s-au gandit altii inaintea mea la asta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: