Adi's Blog

Cel mai genial blog

Empiristii suge pula

Posted by Adi pe Octombrie 28, 2010

Daca singura cale de dobandire a cunostintelor este observatia… atunci nici macar observatia nu poate furniza cunostinte de incredere!

De ce? Pentru ca simplul mecanism observational este un proces inconstient… rational. Suna ciudat ca ratiunea sa functioneze inconstient, dar, inevitabil, o face! Gandirea noastra face automat decodarea semnalelor primite prin perceptie din mediu si interpretarea lor… fara ca noi sa ne dam seama de asta!

Singura diferenta dintre actiunea constienta si cea inconstienta a ratiunii… este faptul ca ratiunea insasi e constienta de sine, dar asta nu inseamna ca nu actioneaza cand nu este constienta de sine… exact cum si faptul ca noi actionam inconstient nu inseamna ca nu actionam efectiv.

Daca gandirea noastra nu ar apela la experienta acumulata anterior, invatarea asocierii unor perceptii cu unele sensuri, atunci niciodata nu am sti cu adevarat ce observam. Daca te uiti la un copac si nu stiai anterior ce este un copac, prin urmare nu sti ca acela este este un copac, atunci ce baza ai sa zici ca vezi un copac?

Investigatia ne arata ca perceptia nu poate functiona independent de rationament (fie el si inconstient). Doar simplul fapt ca noi ne abtinem de la rationamente de genul „daca copacul are frunze verzi, inseamna ca e primavara… daca copacul e inalt, inseamna ca e batran etc.” nu inseamna ca noi nu ne-am folosit de ratiune sa stabilim ca acela este un copac!

Prin urmare, niciodata nu vom putea sa fim sinceri in a spune ca ne bazam doar pe datele procurate empiric… pentru ca simplul concept de „date” implica ca ratiunea noastra a asociat o anumita semantica unor fenomene naturale… care prin simpla lor existenta nu au cum sa detina o semantica independenta… deoarece tocmai constiinta omului este aceea care asociaza acea semnificatie!

Concluzia cea mai directa si de bun simt este ca stiinta contemporana este un cacat!

Un răspuns to “Empiristii suge pula”

  1. cucu said

    Adi, esti cel mai genial !!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: