Adi's Blog

Cel mai genial blog

Intrebari despre reincarnare

Posted by Adi pe Ianuarie 28, 2011

Cum se impaca transmigratia sufletului cu cresterea populatiei?

Este cea mai simpla si destul de inculta intrebare pe care o poate adresa cineva complet nefamiliarizat cu spiritualitatea orientala. Sunt posibile mai multe variante de raspuns. Cele mai populare includ incarnarea din animale si din alte lumi.

Astfel, deoarece procesul transmigratiei urmeaza o oarece evolutie, ar rezulta ca este de asteptat ca populatia umana sa sporeasca, deoarece tot mai multe `suflete` ar atinge stadiul maximal de evolutie, acela de om.

Dar aceasta explicatie este stangace sub aspectul ca, desi oamenii creaza scaderea populatiei animale pe Pamant, acestia nu inregistreaza si o crestere spirituala (oamenii spirituali nu ar fi determinat cresterea populatiei, ci cresterea intelepciunii). Totusi, se presupune ca oamenii din trecut, care erau mai intelepti, au progresat pana la eliberare, iar cei din prezent, deoarece sunt progresati recent din stadii de viata animala, mai au multe vieti pana sa ajunga la nivelul eliberarii!

O alta explicatie presupune o multitudine de lumi (raiuri si iaduri), din care sufletele transmigreaza ascendent si descendent, eventual oprindu-se pe Pamant in drumul spre eliberare.

Insa explicatia avansata de mine este mult mai eleganta. Pe baza filosofiei moniste a lui Shankara, putem intelege `iluzia separatiei`: nicidecum nu este vorba de `mai multe suflete` (de altfel, conceptul de enumerare a unor entitati supranaturale este lipsit de sens; numerele si cantitatile se aplica doar pentru entitati materiale, nu pentru entitati spirituale). Shankara ne explica ca nu este nicio diferenta esentiala intre sufletul individual si Dumnezeu, prin urmare nici intre `sufletele individuale` insele. Individualitatea este iluzorie, asa cum privim, de exemplu, la o piesa de teatru mai multi actori in diferite roluri, insa nu realizam, practic, ca regizorul piesei de teatru este cel care `joaca toate rolurile` (e mai putin placuta analogia cu teatrul de papusi:>).

Completez, pentru cei ce nu inteleg ce este iluzia si de unde vine (eventual simtindu-se inselati). Iluzia este, de fapt, perceptia noastra asupra puterii creatoare a lui Dumnezeu. Urmand analogia de mai sus, pentru ca un dramaturg sa creeze o piesa de teatru… acesta trebuie sa creeze `iluzia` ca actiunea piesei de teatru este o realitate (fantezie). In realitate, piesa de teatru nu este o realitate, ci o simulare. In mod evident, cand te duci la teatru, urmaresti piesa ca pe o realitate. Nu iei in considerare faptul ca, de exemplu, un actor care interpreteaza un rol, de exemplu de doctor, nu este doctor in realitate!

Iluzia este `reversul` creatiei: ca sa creezi o piesa de teatru, publicul trebuie sa intre voluntar in iluzia ca actiunea respectiva ar avea loc intr-o lume `reala`. Exact la fel este si cu oamenii, insa ei nu sunt public, ci sunt actorii insisi!

In plus, budismul ne face cunoscut conceptul de `continuum al constiintei` – `sufletul` nu este o entitate individuala care urmeaza o evolutie distincta de `celelalte suflete`, ci `toate suflelte` constituie un continuum de constiinta. Analog, numerele ne par ca entitati distincte (1,2,3…), insa ele reprezinta tot un continuum, deoarece intre oricare doua numere naturale exista o infinitate de numere reale (si nu pasi discreti, `numere`)!

Alte doua analogii celebre sunt sugestive: razele de soare si valurile oceanului. `Sufletele individuale` sunt in relatie cu Dumnezeu asa cum sunt razele fata de Soare. Ideea de `raza`, fascicul de fotoni, este doar un construct matematic, un model de intelegere a entitatilor fizice, insa, fundamental, emisia Soarelui este lumina (care poate fi privita ca un continuum de raze).

Dumnezeu mai este asemuit cu oceanul, iar `sufletele individuale` cu valurile. Cauza care genereaza valurile este karma. Karma exista din eternitate si va exista in eternitate. Vantul practic doar face sa se stinga un val, in locul sau crescand al val (puterea analogiei se opreste la faptul ca nu ilustreaza si ca valurile actioneaza asupra vantului, astfel realizand un ciclu perpetuu: karma determina nasterea, iar nasterea determina karma)!

Alte intrebari raspunse:

De ce nu imi reamintesc de vietile anterioare?

De ce sa fiu pedepsit pentru faptele `altcuiva` dintr-o viata anterioara?

Este reincarnarea compatibila cu Biblia?

Este reincarnarea ceva supranatural?

O sa ma reincarnez intr-un caine?

3 Răspunsuri to “Intrebari despre reincarnare”

  1. […] Intrebari despre reincarnare « Adi's Blog […]

  2. […] Intrebari despre reincarnare « Adi's Blog […]

  3. […] […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: