Adi's Blog

Cel mai genial blog

Intrebari despre reincarnare 4

Posted by Adi pe Martie 28, 2011

Este reincarnarea compatibila cu Biblia?

Oho… si inca cum! Recomand un articol foarte amplu pe aceasta tema. Insa acum voi schita cateva opinii personale. In primul rand, trebuie sa incercam sa privim perspectiva istorica in vremea evenimentelor relatate in Biblie. Reincarnarea nu este vreo credinta `pagana`, pe care crestinismul a invins-o, deoarece era falsa. Ideile despre reincarnare au fost dintotdeauna prezente la toate popoarele lumii… inclusiv la evreii din vremea Vechiului Testament! Voi arata inclusiv ca Iisus a sustinut ideea reincarnarii!

La Ioan 9:1-2 citim: Trecând Iisus, a văzut un om orb din naştere. Şi ucenicii Lui L-au întrebat, zicând: Învăţătorule, cine a păcătuit; acesta sau părinţii lui, de s-a născut orb? Pasajul nu necesita vreun comentariu.

Reincarnarea nu a fost inventata de hindusi si budisti, ci a fost in egala masura prezenta in religiile antice chineze, romane, grecesti, vikinge, celtice, persa, nativ americane. Reincarnarea apare si in miscarile considerate ezoterice ale religiilor abrahamice, cum ar fi Kabbalah in Iudaism, Sufismul in Islam, gnosticismul si scientologia in crestinism, precum si numeroasele grupuri New Age.

Exista chiar si ateisti care cred in reincarnare (Nietzsche si Schopenhauer, Carl Sagan chiar a propus mai studierea mai ampla a subiectului). In plus, intre 20% si 30% dintre crestinii practicanti din Europa si S.U.A. declara ca cred in reincarnare, in ciuda faptului ca religia crestina neaga reincarnarea. Alte personalitati occidentale marcante care au crezut in reincarnare: Shakespeare, Napoleon, Socrate, Pitagora, Voltaire, Tolstoi, Goethe, Franklin, Ford, Balzac, Jack London, Mark Twain, Carl Jung… sa nu mai zic de Madonna si Andreea Marin🙂

Foarte important de mentionat este ca primii Parinti ai Bisericii crestine, Origen, Clement Alexandrinul, Sfantul Augustin, Iustin Martirul si Sfântul Grigorie al Nissei credeau in reincarnare. De fapt, reincarnarea era o idee curenta in primele secole ale crestinismului… pana la celebrul conciliu de la Niceea, unde reincarnarea a fost explicit declarata eretica… alaturi de multe alte idei religioase antice.

Reincarnarea a disparut treptat din arealul crestin, alaturi de numeroase alte idei reprimate prin forta de Biserica (Imparatul Iustinian chiar a decretat ca cei care vor prolifera aceasta idee vor fi condamnati la moarte). Totusi, in Biblie intalnim frecvent referiri la `invierea mortilor` si `nastere din nou` (este interesant ca `nascut din nou` este echivalentul conceptului indian de brahmin). Trebuie sa tinem seama de faptul ca termenul `inviere` este o traducere moderna, nu neaparat fidela cu intentia autorilor Bibliei. Idei interesante despre reincarnare intalnim si in Evangheliile `apocrife` si putem specula ca au existat si in originalele cartilor Bibliei, ulterior eliminate prin interventia Bisericii.

Spre exemplu, este cunoscuta disputa fariseilor cu saducheii asupra `invierii mortilor`. Este dificil de imaginat ca o grupare religioasa proeminenta ca saducheii sa considere ca nu exista viata dupa moarte. Ar constitui o situatie unica de secta lipsita de concept al vietii dupa moarte. Mult mai probabil este ca fariseii ar fi crezut in reincarnare, iar saducheii nu ar fi crezut in reincarnare, nu ca nu ar fi crezut in viata dupa moarte.

Unul dintre acei farisei este Nicodim, care era fruntaş al iudeilor. Citim la Ioan 3:3-4 Iisus i-a zis: Adevărat, adevărat zic ţie: De nu se va naşte cineva din nou, nu va putea să vadă împărăţia lui Dumnezeu. (Este suspect ca Biblia Ortodoxa alege sa traduca `de sus` in loc de `din nou`, precum sugereaza versetul urmator)  Iar Nicodim a zis către El: Cum poate omul să se nască, fiind bătrân? Oare, poate să intre a doua oară în pântecele mamei sale şi să se nască? (vom vedea, exact aceeasi dilema a lui Iov)

Cercetand Vechiul Testament, intalnim discursul lui Iov, care este celebru din toate punctele de vedere. Data fiind tragedia vietii sale, Iov se intreaba daca va mai avea o alta sansa, intr-o viata viitoare: `Dacă omul a murit o dată, fi-va el iarăşi viu?` (Iov 14:14). Punctul culminant al discursului il constituie imprecatia: Naked came I out of my mother’s womb, and naked shall I return thither: the LORD gave, and the LORD hath taken away; blessed be the name of the LORD. (Job 1:21, King James Version).

Traducerea in romana este `gol am iesit din pantecele mamei mele si gol ma voi intoarce ACOLO`. Biblia ortodoxa a tradus insa `Gol am ieşit din pântecele mamei mele şi gol mă voi întoarce în pământ`. Nu pot spune decat ca imi bag pula in traducerea lor… este a nenumarata oara cand traducerea romaneasca induce in eroare… reamintesc si de celebrul `malahie`.

Este intersant ca Iov afirma ca gol se va intoarce in pantecele mamei sale. Oare cum ar putea un mort sa se intoarca in pantecele mamei sale… altfel decat prin reincarnare?!

Cel mai celebru exemplu din Noul Testament este al reincarnarii lui Ilie in Ioan Botezatorul! Stim din Maleahi ca evreii asteptau sa se reintoarca Ilie, cel ridicat la cer, inaintea venirii Mantuitorului. In Matei 17:10-13 citim: Şi ucenicii L-au întrebat, zicând: Pentru ce dar zic cărturarii că trebuie să vină mai întâi Ilie? Eu însă vă spun vouă că Ilie a şi venit, dar ei nu l-au cunoscut, ci au făcut cu el câte au voit; aşa şi Fiul Omului va pătimi de la ei. Atunci au înţeles ucenicii că Iisus le-a vorbit despre Ioan Botezătorul.

Deci Iisus pare sa sugereze ca Ilie s-ar fi reintors reincarnat in persoana lui Ioan Botezatorul… interesant! Matei 11:11-14 confirma: Adevărat zic vouă: Nu s-a ridicat între cei născuţi din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul; totuşi cel mai mic în împărăţia cerurilor este mai mare decât el. Şi dacă voiţi să înţelegeţi, el este Ilie, cel ce va să vină.

Se pare ca evreii credeau chiar despre Iisus ca este reincarnarea lui Ilie sau a altui profet, de vreme ce citim la Matei 16: 13-14: Şi venind Iisus în părţile Cezareii lui Filip, îi întreba pe ucenicii Săi, zicând: Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului? Iar ei au răspuns: Unii, Ioan Botezătorul, alţii Ilie, alţii Ieremia sau unul dintre prooroci.

Stim despre reincarnare ca este un concept ingemanat cu legea karmei: din cauza ca faptele savarsite intr-o viata probabil nu isi vor gasi ecoul pana la moarte, sufletul se reincarneaza in alt trup pentru a culege roadele activitatii sale din viata precedenta, atat pozitive, cat si negative. Paul pare a fi de acord cu aceast idee cand spune: Nu vă amăgiţi: Dumnezeu nu Se lasă batjocorit; căci ce va semăna omul, aceea va şi secera. (Galateni 6:7)

Sa vedem cum se confirma aceasta in cazul lui Ilie. Citim la 3 Regi 18:40: Iar Ilie le-a zis: „Prindeţi pe proorocii lui Baal, ca să nu scape nici unul din ei!” Şi i-au prins, şi s-a dus Ilie la pârâul Chişonului şi i-a ucis acolo. Si 3 Regi 19:1 Şi a spus Ahab Izabelei tot ce a făcut Ilie şi cum a ucis pe toţi proorocii cu sabia.

Iar la Matei 14: 8-11, citim despre Ioan Botezatorul ca a fost decapitat din ordinul lui Irod… evident, decapitarea se face cu sabia. Interesant… pare-se ca Ioan Botezatorul a primit rasplata a muri de sabie… exact cum Ilie i-a ucis pe respectivii prin sabie, q.e.d.

Ma opresc aici. Nu mi-am propus sa intru in toate exemplele posibile in acest articol, ci doar sa ofer o directie de investigare pentru cine e interesat… un simplu search pe google `reincarnation bible` releva minunte alte exemple. Sa urmam indemnul lui Pavel: Cercetaţi toate lucrurile şi păstraţi ce este bun (1 Tesaloniceni 5:21)

Alte intrebari raspunse:

De ce nu imi reamintesc de vietile anterioare?

De ce sa fiu pedepsit pentru faptele `altcuiva` dintr-o viata anterioara?

Cum se impaca transmigratia sufletului cu cresterea populatiei?

Este reincarnarea ceva supranatural?

O sa ma reincarnez intr-un caine?

4 Răspunsuri to “Intrebari despre reincarnare 4”

  1. Articolul tau imi aminteste de 25 martie, anul trecut, cand am auzit toate astea din gura unui profesor🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: