Adi's Blog

Cel mai genial blog

De ce suntem imbecili?

Posted by Adi pe Aprilie 2, 2011

Pentru ca asta alegem sa fim!

Asta este jocul existential al oamenilor, minilila noastra… consideram ca nu suntem imbecili si ne chinuim sa descoperim ca de fapt suntem imbecili.

Dupa ce am aratat anterior ca oamenii sunt cei mai imbecili, acum voi explica si cum s-a ajuns la asta. Cea mai mare dilema a intregii mele vieti de pana acum a fost de ce vor oamenii sa aiba relatii cu alti oameni? La animale vedem ca relatiile in cadrul speciei au loc in cele mai multe cazuri doar pentru hrana si protectie. Cele mai remarcabile sunt furnicile, viespile, maimutele, cainii, leii, lupii, pinguinii… Este interesant ca sarpele, intruchipand raul in povestea Genezei, este un animal eminamente solitar. Vom vedea mai departe ce rol deosebit are acest simbol!Pana ce m-a lovit brutal, in filmul foarte reusit What dreams may come, imaginea iadului… era o aglomeratie de oameni, care erau inghesuiti, legati unul de altul. In opozitie, insa, imaginea raiului era un om singur in mijlocul unui peisaj infinit… lipsit de alti oameni!!

Raiul este locul, starea, pe care omul o creaza singur, iar iadul este locul, starea, pe care omul o traieste ca creatie a altora.

Asa, dar de ce vor imbecilii de oameni sa fie impreuna, sa stabileasca relatii, sa cladeasca societati, tari…? Raspunsul este evident si cel mai simplu: pentru ca suntem imbecili. Pentru ca ne vrem raul, vrem sa suferim si sa ne autodistrugem. Modul amabil de a spune asta este `suntem imperfecti si cautam sa ne completam cu alti oameni`. Problema este ca nu devenim mai aproape de perfectiune prin interactiunea cu alti oameni, ci ne adunam imperfectiunea lor imperfectiunii noastre si devenim si mai imbecili. (In fond, ce este `perfectiunea`? Astazi ne e atat de comod sa ne scuzam `nu sunt perfect`… insa e un concept lipsit de orice continut, perfectiunea nu exista tocmai pentru ca noi am desfiintat-o! Nu exista om perfect pentru ca intotdeauna va exista un alt om cu care sa fie comparat. Dar, daca ar fi existat un singur om, oare nu acel om ar fi fost perfect? Asta e o treaba foarte profunda…)

Desi m-au dezamagit cvasicomplet, am gasit in cartile lui Spong (american tampit) cateva idei interesante pe care nu ma asteptam sa le gasesc. Ma intrebam oarecum subliminal de ce evreii nu aveau o conceptie foarte clara despre viata dupa moarte. Desi idei legate de reincarnare existau mai la toate popoarele lumii din toate erele, in Biblie se cam lasa asteptate.

O posibila explicatie ar fi ca evreii ar fi fost foarte familiarizati cu reincarnarea si, ca fapt acceptat unanim acceptat, nu prea aveau ce sa discute despre reincarnare. Tind sa cred, totusi, ca aceasta explicatie este valabila doar pentru cei mai luminati dintre evrei, in special profetii, gen Solomon, Daniel. La omul de rand gandirea pare a fi fost alta: nu se gandeau la viata dupa moarte… pentru ca nu aveau notiunea de individualitate. Atat de imbecili erau evreii, incat ei nu se considerau indivizi, ci se considerau toti laolalta, tribul era entitatea care se perpetua… astfel supravietuind mortii indivizilor. Evreii erau exact ca animalele – daca nu ai constiinta de sine, atunci nu ai cum sa nutresti preocupare vizavi de faptul ca o sa mori.

Si e extrem de nefast acest lucru… pentru ca s-a vazut ca erau foarte darji cand venea vorba sa lupte pentru trib. Lichidau fara mila alte popoare… ca sa supravietuiasca tribul lor. Moartea individului nu avea nicio semnificatie… pentru individ, atata vreme cat se punea in scopul supravietuirii tribului! Evreul antic nu ar fi putut concepe viata sa in afara tribului sau disolutia tribului, asa cum s-a vazut pe parcursul ocupatiilor babiloniene, asiriene si romane. (In mod socant, aceasta gandire imbecila a fost prevalenta cam la toate popoarele occidentale, patriotismul fiind mai intotdeauna o calitate de seama. Astazi cei mai imbecili sunt mandri cu imbecili din trecut care au omorat cat mai multi oameni… pentru ca sa apere `patria`. Am fost ultrasocat cand l-am intrebat pe unu de ce vrea sa faca copii… si a zis ca daca n-ar mai face nimeni copii, s-ar distruge economia si cine ar plati fondul de pensii cand o sa fie batran)

Este socant, daca stai sa te gandesti, ca povestile acestor animale constituie piatra de temelie a religiei a mai mult de jumate din populatia planetei. Crestinismul si Islamul sunt construite pe aceasta mentalitate tribala… si aceasta mentalitate tribala a cladit civilizatia occidentala de astazi. Evreii erau atat de conectati de pamant si de semenii lor… exact ca in imaginea din film a iadului!! Evreii au adus iadul pe pamant! Desigur, intre timp, evreii s-au emancipat brusc, au devenit ultraindividualisti, majoritatea au renuntat la religie… si acum se bucura de `roade` (Pe cu totul alta cale au ajuns ideile kabalistice despre reincarnare in anumite traditii iudaice. Intreaga religie evreiasca era construita ca un contract intre poporul evreu si Yahwe, accentul punandu-se pe viata lumeasca, triumful si rasplata fiind asteptate in timpul vietii. Abia ulterior, cand Israelul a cazut in disgratie, nemaintrezarindu-se vreo rasplata viitoare, teologii iudaici au inceput sa chestioneze aceasta interpretare si sa emita idei despre reincarnare, care persista pana astazi).

Dar ce caracterizeaza aceasta mentalitate tribala? Desigur, cea mai tampa explicatie ar fi evolutionismul: daca maimutele sunt sociale, atunci oamenii ar fi mostenit aceasta caracteristica. Problema este ca sociabilitatea este extrem de sporadica intre animale, mult mai degraba exceptie decat regula. In plus, de vreme ce sociabilitatea animalelor tine in special de conditiile de mediu, pentru a asigura hrana si supravietuirea… conditiile de mediu schimbandu-se radical, in mediul antropic, nu mai este evident de ce oamenii ar mai manifesta sociabilitate, de vreme ce nu constituie un avantaj pentru supravietuire. Dimpotriva! Oamenii astazi trebuie sa munceasca o treime din viata lor, in conditii daunatoare (de la mine, fabrici, pana la statul la birou in fata calculatorului), ca sa sustina stilul social de viata.

Raspunsul este arhievident de simplu: pentru ca sunt imbecili. Si maimutele sunt sociabile tot pentru ca sunt imbecile. Imbecilii de oameni cauta raspunsurile cele mai imbecile la intrebarile cele mai simple. Ce rost are sa faci teorii inepte despre cum determina mediul mostenirea… raspunsul este clar: oamenii sunt imbecili.

Nu mai este asadar de mirare de ce evreii au simbolizat dusmanul omenirii tocmai prin sarpe! Daca ar fi o maxima de aur, atunci aceea ar fi ca revelat de Dumnezeu inseamna un text care iti inspira cat mai multe si mai profunde semnificatii. Daca spunem despre povestea Genezei ca e inspirata de la Dumnezeu in sensul cel mai superficial, ca evenimentele respective au avut loc intocmai cum au fost descrise… atunci putem foarte bine sa consideram ca Biblia e inspirata de diavol, deoarece nu ne mai trezeste niciun interes sa cautam sensuri profunde… daca ne rezumam la sensurile cele mai superficiale.

Apare oarecum subliminal in constiinta evreilor ca ei trebuie sa fie uniti, orice-ar fi, dusmanul lor fiind individualitatea. Daca evreii s-ar fi comportat individualist de la inceput, atunci acum nu ar mai fi existat… si cine stie ce idei religioase ar fi prevalat in lumea contemporana! (Sau, de fapt, oare ar mai fi existat o `lume` in sensul in care o intelegem astazi? Ar mai fi avut oamenii curiozitatea imbecila sa se apuce sa studieze lumea, in loc sa o admire?) Totusi, trebuie sa fim reticenti in a considera dezirabilitatea ideilor evreiesti prezentate in Biblie. Radiografia din Biblie a mentalitatii poporului evreu trebuie sa o luam informativ, nu prescriptiv!

Gandirea noastra trebuie sa fie: uite cum gandeau evreii si ce faceau… si ce s-a ales de ei. Daca noi vrem o soarta mai buna, atunci trebuie sa evitam ceea ce au facut ei. Astfel s-a incetatenit cel mai primejdios lucru: oamenii au considerat ca porunca, adresata exclusiv lu Adam si Eva, de a creste si popula pamantul… ar fi cumva un imperativ biblic universal. Abia in ultimele secole au inceput unii oameni sa se trezeasca din imbecilitate si sa nu mai faca copii!

Problema cu aceasta gandire nu este natura ei, ci exact continutul ei. Pentru ca nu este o gandire religioasa sau ateista prin excelenta. Este o gandire umana, tribala, care, imbracata cu haina religioasa sau haina ateista, conduce la cele mai mari tragedii, culminand cu distrugerea umanitatii (e ca si cum daca unui nebun i-ai pune in mana o floare sau o pusca, tot ar omori pe cineva). De fapt, acest mod de gandire (de vreme ce isi intrevede primele manifestari in iudaism) precede istoric chiar dezvoltarea crestinismului si a ateismului. Probabil exact acelasi mod de gandire al credinciosilor a condus la abuzurile Bisericii.

Este dificil de sintetetizat acest mod de gandire. Tine cumva de conceptia ca ne putem gasi fericirea in exteriorul personalitatii noastre, in manifestari, nu in trairi interioare. Si ca trebuie sa schimbam lumea ca sa fim fericiti si nu sa ne punem noi in armonie cu lumea ca sa fim fericiti. Acest mod de gandire a facut diferenta intre Vest si Est timp de milenii. Aceasta este `caderea` din Eden pe Pamant, exteriorizarea, de care vorbeam mai demult.

Consecintele, repet a n-a oara, sunt cele mai tragice: incalzirea globala, distrugerea mediului, poluarea, inegalitatile enorme intre bogati si saraci, cancer, SIDA, boli cronice, degenerative, cauzate de stress, obezitate si stil de viata, razboaiele, violenta, saracia, exploatarea, miliardele de africani, pakistanezi, mexicani, care mor de foame, dezumanizarea, alienarea omului fata de trairea autentica…

Toate acestea sunt roadele acestui mod demonic de gandire, al dorintei de a face in loc de a fi, de a schimba dupa bunul plac. Care a fost primul lucru pe care l-au facut Adam si Eva dupa cadere? S-au imbracat! Si-au schimbat infatisarea, deoarece nu le mai placea cum aratau pana atunci. Ce alt model avem? Pai… al lui Confucius, care, ca Steaua Polara, sta si priveste spre sud… cum lumea se invarte in jurul lui. Al lui Buddha, care dobandeste iluminarea in simplitatea si singuratatea umbrei unui copac pe marginea raului. Al lui Iisus, rugandu-se si meditand singur in pustie…

7 Răspunsuri to “De ce suntem imbecili?”

  1. M said

    NU

  2. DA :)))

  3. Betelgeux said

    Pana ce nu accepti realitatea evolutionismului o sa dai cu bata in balta Adi😛.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: