Adi's Blog

Cel mai genial blog

Intrebare despre pericolele medicinii

Posted by Adi pe Septembrie 4, 2011

Vizavi de articolul Medicina este cel mai mare pericol pentru sanatate, mi-a fost adusa o obiectie interesanta:

`in fiecare epoca au predominat boli specifice grupurilor prevalente de varsta. Afirmatie care nu ar trebui sa surprinda cu nimic… de vreme ce copiii (respectiv tinerii, batranii) sunt majoritari, este cel mai de asteptat ca acestia sa se imbolnaveasca cel mai frecvent.` Beton logica, mon ser, jos sapca!

Se subintelege aici un fel de acuzatie de non-sequitur, cum ca concluzia nu ar rezulta din ipoteza. Si anume, ca desi in perioadele cand durata medie de viata era mai redusa, `tinerii` erau majoritari in masa populatiei (deoarece mai multi copii mureau, iar mai putini ajungeau la batranete), prin urmare bolile `tineresti` erau cele mai frecvente. Totusi, in perioada contemporana, prevalenta bolilor `de batranete` nu s-ar datora cresterii ponderii populatiei de varsta a treia, ci progreselor in medicina, care rezolva problemele bolilor de tinerete (insa nu si pe ale batranilor).

Aceasta totusi constituie o afirmatie care trebuie argumentata de partea care a ridicat obiectia. Una la mana. Si ii urez succes in procurarea de date demografice relevante, precum si la efectuarea de calcule statistice care sa tina cont de dinamica populatiei. In plus, de ce am crede ca medicina poate face miracole pentru tineri doar si nu si pentru batrani?

Doi la mana, eu nu simt nicio obligatie sa argumentez ca doar dinamica populatiei este responsabila de dinamica imbolnavirilor, ci ca exista o cauza mult mai naturala, simpla si cu o pondere mult mai ridicata decat alternativa (progresul in medicina – adica, daca ponderea populatiei de varsta a treia, si implicit a imbonavirilor, a crescut cu 50%, pe cand reducerea imbolnavirilor la tineri reprezinta doar 10%).

Trei la mana: nu avem niciun motiv sa consideram ca esantionul intregii populatii nu ar fi reprezentativ (dooh). Batranii se pot la fel de bine imbolnavi de bolile tinerilor, precum si tinerii de bolile specifice batranilor. In plus, precautia inerenta apartenentei la o categorie cu risc, precum si diferentele majore in stilul de viata sunt esential de luat in seama. Mai mult, dpdv statistic, consider ca justificat ca multimea tuturor bolilor sa fie considerata un procedeu cvasialeator de selectie (asa cum a extrage o bila dintr-o urma, la fel este ca un om de orice varsta sa se imbolnaveasca de orice boala care exista).

Prin urmare, gasesc complet justificata pozitia ca prevalenta bolilor `de batranete` in societatea contemporana se datoreste cresterii ponderii populatiei de varsta a treia, semnificativ mai mult decat progreselor din medicina care au condus la tratarea mai buna a bolilor tinerilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: