Adi's Blog

Cel mai genial blog

Need of sex is cultural, not biological

Posted by Adi pe Septembrie 24, 2011

Ce este in neregula cu aceasta faimoasa piramida?

Unii critica modelul ierarhic, altii critica ordinea in ierarhie. Adica nu toti oamenii experimenteaza nevoile in aceeasi ordine a importantei. Ceea ce este vadit avand in vedere ca modul cum oamenii isi satisfac nevoile variaza extrem in functie de categorie sociala, cultura, educatie, varsta, sex, bani etc.

Cu siguranta ca un nou-nascut nu prea experimenteaza mare lucru din nivelurile superioare ale piramidei, ba nici macar complet pe cel fundamental… avand in vedere ca acesta include, in mod suspect, sexul.

In plus, aceasta piramida a fost creata in 1943… care pare o perioada extrem de nereprezentativa vizavi de societatea actuala. Nu vedem `nevoia de comunicare` sau `nevoia de entertainment`, care sunt extrem de prevalente astazi. Daca nu ar exista aceste doua nevoi, practic jumate din economie ar disparea. Cum ar putea telefonia mobila exista, daca nu ar exista nevoia de a fi `in touch` cu restul lumii. Ar putea exista publicitate care sa nu exploateze acest gen de `nevoi` ale societatii contemporane?

Mai mult, despre nivelele de sus de tot… majoritatea oamenilor nici nu constientizeaza ca au nevoile respective. Cine a auzit de `autoactualizare`? De la generatia hippie incoa, mai pana la rockeri, punkeri, raperi si alte lighioane… observam prea bine ca importante grupuri sociale nicidecum nu pun vreun pret pe respectul altora si respect fata de altii.

Nevoia de familie nu stiu cat de stringenta este pentru studenti si tineri, care abia asteapta sa scape de parinti si prima barca in care sar nu e tocmai cea a maritisului.

Boomul consumului de droguri cu siguranta are de-a face cu `nevoia` de self-esteem si de confidence… precum si foarte tare cu `acceptance of facts`. Problem solving e mai mult problem evading astazi. E de inteles ca respectivul avea o imagine idealizata, a unei societati care nu se schimba niciodata, a unui om robot, care in orice perioada istorica face exact acelasi lucru ca in alta, in orice societate acelasi lucru, se confrunta cu aceleasi probleme si gaseste aceleasi solutii.

Nu mai zic ca, marea majoritate a istoriei, oamenii au considerat ca au necesitati spirituale, legate de virtute si transcendenta. Acestea s-ar regasi cu dificultate intre articolele de acolo referitoare la integrarea sinelui in lume. Desigur, un alt aspect dificil de inteles este prezenta `moralitatii` atat la nivelul 2, cat si la nivelul 5.

Apreciez insa ca cea mai simpla clasificare a nevoilor, neierarhic, nestandardizat, este in nevoi obiective si nevoi subiective. Nevoile obiective sunt cele biologice, care sunt suportul vietii, e.g. fara apa, aer, mancare, somn, sanatate stabila… mori. Este interesant ca in piramida oricum nu apare nevoia de `pamant`. Oricat este de evidenta, oamenii au nevoie de o planeta pe care sa traiasca, mai mult, prevazuta cu suprafata terestra. Oamenii difera mult, dpdv al nevoilor fundamentale, de pesti si pasari.

Mai departe, si lumina este o necesitate fundamentala a oamenilor. Si probabil exista si multe altele, dar nu vreau sa devin prea carcotas. Ceea ce este clar este ca absolut toti oamenii (in viata) necesita satisfacerea acestor nevoi pur biologice. Ceea ce nu se incadreaza aici devine automat nevoie subiectiva – pe care unii oameni le resimt, altii nu le resimt, pe care unii oameni le satisfac, altii nu le satisfac. Unii le considera nevoi, altii nu le considera nevoi. Unul are nevoie sa bea coca-cola, altul are nevoie sa citeasca o carte. Unul are nevoie sa fumeze, altul sa se uite la televizor.

Si este si mai simplu asa, deoarece nu mai presupune toata discutia asupra `naturii umane`… conform careia unii oameni, deoarece nu resimt sau nu satisfac anumite necesitati, devin oameni `nenaturali`. Asta nu implica ca nu consider ca pot exista comportamente deviante, dar acestea pot fi analizate ca pur si simplu ceea ce sunt – comportamente, nu prin raportare la nevoi imaginare.

Cineva care are o durere de stomac (sau deliberat posteste sau nu are bani sa cumpere mancare) poate sta nemancat o zi sau doua, o saptamana, in fine, cat o fi… Altcineva, neavizat, o sa il considere deviant, deoarece nu isi satisface necesitatea fundamentala… fara sa inteleaga exact care este situatia. Desigur, in cazul de fata se poate afla usor, dar in alte cazuri este imposibil sa te pui in papucii subiectivitatii altuia. Cum o sa iti explice cineva ca nu are nevoie de sex… sau de bani? Simplu – `nu am nevoie`. De ce ar trebui cineva sa dea o explicatie pt ceva care n-are? Si ce autoritate are altcineva sa aprecieze ca, de fapt, persoanei respective i-ar `lipsi` acea nevoie.

Asa zisa nevoie de sex constituie centrul meu de interes in acest articol. Prima observatie este ca nu se incadreaza la nevoile fundamental biologice, obiective, fara de care individul nu poate supravietui. A doua este ca nu este inascuta. Omul, de la nastere si pana la moarte, trebuie sa manance, sa bea, sa faca pipi, sa respire… insa doar intr-o anumita perioada a vietii sale POATE sa faca sex.

Mai remarcam un aspect interesant, care tine de relatia intre nevoie si satisfacerea ei. In mod fundamental, nevoia este neutra. Nesatisfacerea ei produce suferinta (eventual moarte), insa satisfacerea ei produce… satisfactia satisfacerii ei, adica incetarea starii de insatisfactie cauzata de nesatisfacerea nevoii. Oamenii nu au inventat direct gastronomia, ci mai intai au mancat harana direct din natura, pe urma unele alimente au inceput sa le prepare ca sa le poata manca… abia apoi au dezvoltat cultura gustului. Gustul nu era un obiectiv in sine, ci un indicator al identitatii (adica sa recunosti un produs dupa gust) si calitatii produsului (comestibil).

In prezent, majoritatea oamenilor sunt dependenti psihologic de anumite senzatii. Oamenii nu mananca neaparat cand le ghiortaie matele de foame, ci cand au pofta. Ce om cu capul pe umeri ar putea sugera ca organismul uman are nevoie de coca-cola? Sau de hamburgeri? Nu nevoia de junk-food ne face sa mancam cacat, ci practica in sine a consumului de asemenea ailmente ne creaza dependenta, falsa nevoie psihologica.

Dar nevoile psihologice (adica care exista doar in imaginatia persoanei) nu se rezuma doar la extensia celor biologice. Oamenii dezvolta nevoie de fumat, de droguri, de televiziune, de jocuri electronice, de sex etc. Adica o practica se transforma intr-o necesitate psihologica, nu o necesitate biologica se transforma intr-una psihologica. Practica in sine poate sa nu aiba nicio legatura cu vreo necesitate biologica, dupa cum arata exemplele anterioare.

O dovada anecdotica este declaratia femeii virgine de 107 ani.

Dar cel mai puternic argument imi pare mie faptul ca sexul este un act social, nu un act individual. Toate nevoile alea din piramida reprezinta acte individuale, eventual raportarea unui individ la acte colective, dar de pe o pozitie asimetrica, individ vs. societate (chiar daca un om isi satisface necesitatile in colectiv, o face de pe o pozitie de individualitate). La sex e putin mai complex, deoarece, macar in modul standard, raportarea se face 1:1, de pe pozitii simetrice, doi oameni isi satisfac simultan `nevoia`.

Ceea ce duce direct la intrebarea daca un om ar trai complet izolat de societate, ar considera acesta ca are nevoie de sex? In mod interesant, sexul creaza, propriu-zis, societatea. Daca toti oamenii ar fi izolati unul de altul, atunci (inainte de extintia omenirii desigur) nu ar exista nicio societate. Sexul este o nevoie a societatii, nu a individului. Fara sex, societatea nu ar putea exista. Dar individul poate exista fara societate, deci societatea nu are niciun drept sa ii impuna individului nevoile sale, asa cum niciun individ nu are dreptul sa ii impuna altuia.

Exista o sumedenie de astfel de `nevoi`, pe care societatea, eventual prin abilii si manipulatorii sai lideri (politici sau de opinie) incearca sa le impuna oamenilor. Este ilustru exemplul istoric al patriotismului… in epocile in care dadeau navala turcii in fiecare an, nevoia poporului era ca oamenii sa isi iubeasca tara si sa lupte. Si copiii erau educati ca au nevoie sa fie patrioti. Pionierii si soimii stiu despre ce vbesc.

Alta `nevoie` istorica este cea de munca. Cu cat societatea s-a dezvoltat, aceasta necesita tot mai multa implicare din partea membrilor, ca sa ii sustina existenta. Daca oamenii pur si simplu ar inceta sa mai munceasca pentru `economie` sau pentru `stat`, atunci acestea ar deveni brusc in paragina. Ma gandesc la fabrici, combinate, uzine de productie, care lucreaza continuu, pe banda. Pe asta se bazeaza muncitorii cand fac greve, ca nu poti sa opresti extragerea de titei sau instalatia de prelucrare. Ea trebuie sa lucreze continuu si trebuie sa fie oameni acolo sa aiba grija de ea. Daca oamenii ar pleca pur si simplu acasa, ar surveni numaidecat accidente… pana la dezastre ecologice.

Desigur, imediat survine `nevoia` de securitate financiara… concept care nici macar nu ar fi existat, in absenta inventarii banilor. Curand se va naste `nevoia` de a planifica cheltuieli si a face investitii, ca urmare a suprematiei sistemului financiar-bancar. Desigur, societatea insasi a creat nevoia de intimitate (izolare de societate)… insa doar pana la limita cand aceasta trebuie violata de catre nevoia de securitate nationala… impotriva atacurilor teroriste.

Nimeni nu ii spune individului ca, de fapt, nu el are nevoie de societate, de economie, de stat… ci toate acestea au nevoie de el! Tot sistemul educational, toata cercetarea stiintifica, politica, media… toate indoctrineaza la modul satanic omul ca el este un individ minuscul intr-o societate imensa, pe o planeta enorma, intr-un univers infinit… ca fiecare individ e atat de insignifiant si de sclav, incat singurul lucru bun pe care il face e sa isi joace rolul de rotita la functionarea ansamblului.

Toti oamenii sunt convinsi in mod sistematic ca au tot felul de nevoi, iar bunastarea si fericirea lor depind de satisfacerea acestor nevoi. Marx spunea ca prin satisfacerea nevoilor alte nevoi apar. Nevoile nu vor inceta niciodata, iar omul isi va risipi toata viata in efortul de a le satisface.

Era sa uit de celebra nevoie de educatie. Omul trebuie sa isi petreaca primii douajdeani in tot felul de scoli… ca sa acumuleze tot felul de cunostinte si abilitati, care ulterior sa ii foloseasca sa isi ocupe cu demnitate locul de sclav al societatii. Dupa care urmeaza 40 de ani de munca asidua in regim de sclav al societatii, dupa care omul este in sfarsit liber sa isi ocupe cu demnitate locul in mormant.

Faimoasa nevoie de informare. Societatii nu ii mai ajunge ca sclavii sa fie sclavi, ci vrea si sa fie la curent cu toate noutatile, sa o cunoasca. Daca filosofia taoista spune ca omul este modul prin care universul se face cunoscut, omul contemporan este modul prin care societatea se face cunoscuta. Astfel suntem inundati cu informatii vitale, gen cursul valutar, ratele dobanzilor bancare, cine a mai dat faliment, care e cotatia la bursa, ce mai face guvernul, oamenii de afaceri etc.

Primul pas ca omul sa fie liber este sa cunoasca care sunt nevoile sale, sa respinga nevoile artificiale pe care societatea incearca sa i le impuna si sa transceanda aceasta conditionare nevoie-satisfacere, precum si insusi conceptul de nevoie… Dar cui sa ii spun? Cand nevoia primordiala a oamenilor de astazi… este sa fie sclavi.

5 Răspunsuri to “Need of sex is cultural, not biological”

 1. cred ca, la sugestia ta cu care sunt de acord, ar trebui să continuăm aici discuția nu pe pro-masturbare, într-un context mai larg

  cap de serie e:

  hahaha! hihihi! huhuhu!
  le-am găsit! mii de pupici lu’ badea google, i-am cerut să mă ajute și a executat porunca îndeplinind dorința imediat:

  Man Friday (1975)
  http://www.imdb.com/title/tt0074849/

  Education – Man Friday
  youtube.com/watch?v=I07zeeW8nlk

  acum mi-am amintit, e scena cu prima lecție prin care crusoe vrea să îl transforme pe vineri prin educație într-un om civilizat!

  tare scena! mai sunt și altele! merită să pui deoparte filmul, pe un dvd, să te mai uiți la el din cînd în cînd …

  evident eu deja îl am pus deoparte, în colecția de filme
  nota 10!

 2. sar din adrianarvunescu.wordpress.com/2009/10/17/pro-masturbare/#comment-185 aici, adică pun raspunsul aici, cred că e bine să trecem la next level, contextul mai larg al problemei, conexat cu filmul din primul mesaj care mi se pare relevant

  bine punctat cu o singură observație din partea mea
  dacă ai învins viciul cu adevărat, filmele XXX nici nu te mai excită! nu ți se mai ridică! imaginile se formează în minte dar parcă nu mai au volum nici seminificație, devin pierdere de timp …
  eu de exemplu am probleme tot mai mari să găsesc pe net filme XXX adevărate, adică cu putere lucrătoare, eficiente …
  însă pentru a ajunge la acest punct am cam comis păcatul de care vorbim aproape zilnic! și laba și XXX pe net!
  încă n-am murit! nu mi-a căzut poola! nu mi-a crescut par pe mîini … vitamine parcă mai sunt dar nu sunt sigur, că n-am testat varianta de sex normal pînă la testul final, am avut grijă să nu se împlinească efectul normal al sexului normal … încă …
  dar dacă sunt sincer cu mine însumi nu pot nici pretinde că n-are nici un efect … în mintea ta ceva se schimbă … în timp se vede … e bine? e rău? adevărul adevărat e că atît timp cît nu e sex normal, făcut doar pentru a face copii și a fi fericit cu femeia ta nu sunt convins că e bun sau rău în sens extins, absolut …

  « masturbarea devine astfel un fel de procedeu contemplativ “mistic” »
  e, aici e aici! dacă vezi că nu mai are efect și totuși continui să frecventezi fizic bordelul, adică faci labă la disperare și vezi tot mai multe pornuri, ba chiar crești numărul, frecvența, pentru a stoarce plăcerea de acolo de unde nu mai curge nimic, nici un strop, este că devine viciu? păcat? adică singurul care mai trage în acea direcție moartă e duhul lumii, mintea ta lumească, nu trupul! el deja îți spune să te oprești că e inutil! dar tu, în mintea ta de cimpanzeu, crești numărul, crești frecvența pentru că bîta mai mare e mai puternică! te chinui singur FIZIC degeaba și de la acest punct plus devine minus, nu crește scade, nu se adaugă se pierde …
  actul fiziologic dpdv a ceea ce poți face voluntar e identic cu cel în care participă și trupul tău la el … însă mintea de cimpanzeu refuză că trupul sa retras, nu mai are ce dărui, că mesajul lui e să te oprești, că nu mai ai nevoie nici de laba nici de pornuri ci e timpul să evoluezi să depășești acea etapă, să mergi mai departe …

  se întîmplă ca un factor ajutător să fie chiar o femeie … adică față de ce îți poate oferi o femeie adevărată laba tristă și pornurile sunt într-adevăr nimicuri triste cu care mai mult pierzi timpul

  • Adi said

   Ce intelegi prin filmele XXX nici nu te mai excită?
   Ar insemna sa devii impotent :))
   Si, chiar daca ai scurtcircuita linkul dintre centrul mental si sistemul endocrino-genital… tot nu ar avea vreun rost. D-aia practici virtute… ca sa modifici caracteristicile fiziologice ale trupului? Ar fi un obiectiv josnic… practic ar fi mai simplu pe cale chirurgicala.

   Asa, mai generic, ai fi un fel de fachir, care este stapanul mintii sale prin infrangerea senzatiilor… si nu prin armonizarea mentalului cu fizicul…
   Desigur ca, la modul intelectual-estetic, eu pot fi atras de filme porno… dar si tu poti fi atras de mancare buna sau de poze cu piesaje… o sa numesti ca asta e patima?🙂

   Eu ma mai uitam, f arareori, la filme de amatori, gen facute cu webcamul/telefonul. In speta http://www.pornodecasa.com/
   Pentru latura umana….

   Daca asta e un tel, atunci orice mijloc pentru dobandirea lui e viciu.
   Inclusiv a face copii și a fi fericit cu femeia ta!

  • nu se mai ridică „cu de la sine putere”! ba dimpotrivă! ca să se ridice trebuie să lucrez „ore suplimentare” pentru același rezultat sau unul mult sub target, sub-mediocru!

   și mai și! cînd mă mai uit la vre unul ce văd în 99% din cazuri din porn-urile puse pe net, în loc de excitație am inhibație! mai bine nu mă mai uit închid ochii și pun la treabă un porn adevărat livrat de imaginație, nu făcăturile de pe net!

   man! te sperii cînd te uiți ce face rating pe xvideos! îți vine să te întrebi ești tu defect la cap sau restul lumii!? niște balabuste cu țîțe tari ca pepenii și curul cît portbagajul loganului care te rup în ședințe de 30 de minute!

   buze groase înjectate cu botox de nu știi unde bagi pula în gură sau în păsărică! îți faci griji, mai au dinți în gură?

   evident exagerez dar cam asta pare tendința … alea free, ca nu sunt bou să dau bani pe porn-uri ar fi culmea prostiei!

   cu efort și muncă mai găsești ceva ca lumea free, care să miște rotițele imaginației, dar tot mai rar!

   și atunci îți pică fisa, nu cumva asta e definiția viciului? matematica împărăției lui dumnezeu? regula cu care poți separa virtutea de viciu? de scuipat poți scuipa nonstop! dar una e să scuipi ca impuls natural al trupului și cu totul altceva să scuipi ca să faci 30.000 de $!

   prima variantă e pe plus se dă nu se ia! ai satisfăcut o nevoie de care era nevoie
   a doua variantă dupa primul scuipat celelalte 29.999 sunt cu semnul – … n-ai nevoie de ele! trupul n-are nevoie de ele! scuipi degeaba se scade nu se mai adună!

   averea din rai în loc de +30k e -29999!

   prima labă e naturală … a doua mai puțin, și satisfacția e mai mică dacă e imediat dupa prima!

   însă mintea de maimuță pleacă de la o axiomă care nu e totdeauna adevărată, bîta mea e mai mare și mai mult e mai bine! dacă pentru a obține o plăcere mai mare crești numărul labelor și frecvența lor și nu ai capacitatea mentală de a fi sincer cu tine însuti și a recunoaște că nu mai au rezultate, nu mai produc, în loc să te oprești continui!

   aia e deja chin al trupului, te chinuiești singur și din acel moment ceea ce crezi că aduni și pui deoparte se scade! virtutea devine viciu!

   ceea ce era un lucru bun devine rău …

   nu toți oamenii cu minte de cimpanzeu se pot opri din numărat! nu toți pot să cîntărească cu măsura potrivită și nu pot să vadă că bîta n-a ajuns de 30000 de ori mai mare ci e de -29999 mai mică decît era inițial!

   așa e și cu porn-urile astea mai bine nu te uiți la 99% din ele! nu cumva o femeie în carne și oase adună mai multe comori în rai? de mai multe feluri?

 3. « acesta include, in mod suspect, sexul »
  pe semne că schema o fost făcută de vre-un pedofil defect la bibilică!

  la nivelul ăla nu e sex-ul e iubirea! fericirea! sunt în nivelul de bază pentru că e vorba de iubirea de care are nevoie corpul fizic nu mintea care încă nu e formată și matură!

  trebuie să te iubești pe tine dacă vrei să supraviețiuiești fizic altfel mori, din neglijență, nepăsare, lipsă de energie vitală care să te ajute și întărească în lupta cu mediul fizic din jurul tău care TE BATE!

  da, te bate ca pe hoții de cai! dă în tine ca în fasole! asta dacă ești singur pe lume! dacă ai o familie în care să crești te bat părinții!

  la fel ca și barosanul șef, cu iubire și măsură! nu ca să crească numărul pumnilor ci ca să se adune în cer comorile sufletului!

  bătaia e ruptă din rai!
  la fel iubirea de sine …

  numai niște defecți, intelectuali care ar merita scuipați pe stradă, dottore cu diplome ca victoraș ponta, pun sexul printre nevoile de bază ale ființei umane! că mai mult nu îi duce capul!

  și după aia ne mirăm ca proștii de ce toxina sex, sex, sex! e bun oriunde oricum oricînd, fără număr! produce creere anormale ca ale pedofililor care iubesc copiii făcînd sex cu ei!

  că e nevoie de bază!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: