Adi's Blog

Cel mai genial blog

Vaccinarea antigripala – mituri si adevaruri

Posted by Adi pe Decembrie 18, 2012

Un motiv pt care sunt f entuziast ca nu vor mai fi Discovery si Animal Planet este pt ca sunt de parere ca `popularizarea stiintei` este un cacat care face mai mult rau decat bine (propaganda exact ca pe vremea lu Ceausescu… insa cu alte date). La extrema opusa se afla opinia mea ca in secolul 21 ar trebui sa nu mai existe deloc scoli si licee, precum cele din secolele trecute, care cauzeaza rate de promovare sub 50% la bac, drogati care se bat cu profesorii si fac filme porno in toaleta.

Popularizarea stiintei prin presa este insa cel mai de cacat lucru. Iata de ce:

De retinut: Gripa este o afectiune virala extrem de contagioasa, care se transmite cu usurinta de la o persoana la alta, mai ales in familie si in randul colectivitatilor, asa cum sunt scolile, gradinitele sau centrele de afaceri. Asta este probabil singurul lucru adevarat din tot articolul! Si cel mai bun argument pt desfiintarea scolilor🙂

  • La nivel mondial, gripa produce anual intre 250.000 si 500.000 de decese”, avertizeaza dr. Daniela Stefanescu

Fraza anterioara a fost: Virusul gripal este deosebit de periculos, pentru ca acesta poate trece de la nivelul nasului si al gatului la nivelul plamanilor, cauzand infectii severe, precum pneumonia (i.e. gripa cauzeaza pneumonia). Deci gripa cauzeaza decesul sau pneumonia NETRATATA cauzeaza decesul? Nestiintificile afirmati bombastice de genul gripa omoara 1 milion de oameni trec tot norodul in stare de asediu, sa se vaccineze ca sa nu ii omoare gripa!

  • Cea mai eficienta metoda de a preveni infectia gripala si complicatiile acesteia este vaccinarea

Facute fiind cunoscute caracteristicile virusului, foarte contagios, nu e oare evident ca cea mai eficace metoda profilactica este evitarea imbolnavirilor prin evitarea frecventarii `colectivitatilor` si practicarea unui stil sanatos de viata? Cea mai eficace metoda de prevenire a gripei… este pur si simplu sa eviti sa iei gripa, nu sa iei medicamente, no brainer!

  • Vaccinul antigripal reduce cu 90% riscul de imbolnavire la copii si la adultii sanatosi

Totusi, nu-i adevarat ca nu doar 10% din populatie se imbolnaveste, nu? Probabil 50% din intreaga populatie sufera de gripa, vaccinati sau nu! Deci a reduce `riscul de imbolnavire` (whatever that means) nu are nicio importanta, de vreme ce imbolnavirile au totusi loc… in ciuda `riscului scazut`.

  • Aceasta reduce riscul de imbolnavire, complicatiile bolii si ne ajuta sa trecem mai usor peste perioada rece

Alta afirmatie care nu spune absolut nimic! Vaccinarea reduce complicatiile exact in masura in care previne imbolnavirile! Daca nu te imbolnavesti, nu faci complicatii. Lol?! Insa niciun vaccin nu ajuta cu nimic in prevenirea complicatiilor, daca totusi te-ai imbolnavit!

Singura cale de prevenire a complicatiilor este supravegherea medicala a cazurilor de imbolnavire, acasa sau la spital. Falsa convingere ca vaccinul protejeaza impotriva complicatiilor poate conduce la tratarea cu superficialitate a imbolnavirilor si, in acest fel, la cresterea riscului complicatiilor, inclusiv decesului!

  • Multi pacienti cred in tot felul de mituri cu privire la vaccinare si folosesc metodele traditionale de tratament impotriva gripei, precum ceaiurile

Metodele traditionale vizeaza tratamentul simptomelor gripei, nu in prevenirea sau tratarea gripei insesi. Acestea se aplica doar in momentul cand imbolnavirea s-a declansat deja. In momentul respectiv, reflectia filosofica ca vaccinul este sau nu util… nu are niciun rost. Punerea in opozitie a medicinii cu traditia este foarte perversa, mai cu seama cand se bazeaza pe straw-meni.

  • Prin vaccinare se administreaza o forma modificata a virusului, in cantitati foarte mici, care stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi impotriva virusului gripal. Aceasta forma nu va imbolnavi persoana careia ii este administrat vaccinul

Preocuparea nu era pentru forma modificata a virusului ar cauza imbolnavirea, ci a excipientilor de genul mercurului, prezent in vaccinuri (mai ales in cazul in care acestea se fac anual). Cumuland asemenea toxine, din vaccinuri, alimente, poluare… conduce la intoxicatii foarte grave, care nu pot fi prevenite sau tratate prin vaccinare.

  • Mit: Doar persoanele cu imunitate slaba trebuie sa se vaccineze antigripal. Realitate: Gripa afecteaza intreaga populatie, indiferent de varsta si de starea de sanatate, de aceea oricare persoana sanatoasa poate sa se vaccineze antigripal

Evident ca oricine se poate vaccina… inclusiv cainii comunitari! Intrebarea era daca TREBUIE. Raspunsul, desi inselator, nu contine vreo recomandare directa de vaccinare a celor care nu au imunitatea slaba (`copiii si adultii sanatosi` carora le-ar fi scazut riscul de imbolnavire cu 90% – interesant este ca, dat fiind ca aceasta cota este de 60% pentru batrani si bolnavi, rezulta, matematic, ca difrenta de sanatate dintre un adult si un batran contribuie ea insasi cu 30% la reducerea riscului!).

Mai mult, statisticile sunt foarte inselatoare: un risc scazut cu 90% este relativ la situatia initiala, fara vaccin. Insa desigur ca exista si multi alti factori care reduc riscul de gripa cu 90% sau chiar 100%, cum ar fi evitarea aglomerarilor si practicarea unui stil sanatos de viata.

  • Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda incepand cu 2012 vaccinarea femeilor insarcinate… Vaccinarea nu se efectueaza insa in cursul primului trimestru de sarcina.

E ca la alimentele modificate genetic: de vreme ce masura a fost introdusa anul acesta, se recomanda, pt ca nu se cunosc efecte negative… deoarece n-a verificat nimeni niciodata🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: